Logo VRUBrandweer

Alarmnummer 1-1-2

"images/Beeld%20vast/112meldkamerportretklein.jpg/Het alarmnummer 1-1-2 bel je alleen als er iets ernstigs aan de hand is. Dus niet alleen bij brand, maar ook bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk.


Bij twijfel
Twijfel je of de situatie ernstig genoeg is? Bel dan altijd voor de zekerheid 1-1-2, zodat de alarmcentrale een professionele inschatting kan maken.

Europees nummer

Wist je trouwens dat je in de meest Europese landen 1-1-2 kunt bellen bij een noodsituatie?

Gevraagde informatie
Bij 1-1-2 willen ze altijd van je weten:

  • hoe je heet;
  • wat er gebeurd is;
  • waar het gebeurd is;
  • en of er mensen gewond zijn.


Als je 1-1-2 belt, krijg je verbinding met de meldkamer. De meldkamer werkt voor alle hulpdiensten. Dus niet alleen voor de brandweer, maar ook voor de ambulance en de politie. Daarom word je altijd de vraag gesteld welke hulpdienst je nodig hebt. Je wordt dan direct doorverbonden naar de goede plek.

Hulp krijgen bij storing 1-1-2
Het alarmnummer 1-1-2 is in principe altijd bereikbaar. Het is niet uit te sluiten dat je 1-1-2 soms even niet kunt bereiken, bijvoorbeeld door storing bij je provider. Er zijn dan verschillende manieren om de hulpdiensten toch te bereiken:

  • Krijg je geen gehoor met een vaste telefoon? Probeer het dan met een mobiele telefoon.
  • Bel je met een mobiele telefoon en krijg je geen gehoor? Probeer het dan met een vaste telefoon.
  • Kun je 1-1-2 toch niet bereiken? Bel de huisarts of huisartsenpost als er een medische noodsituatie is. Blijf bij het slachtoffer en vraag altijd aan je buren en omstanders om te helpen en te bellen.


Kijk voor meer informatie over de bereikbaarheid van 1-1-2 op de pagina van de Rijksoverheid. Hier vind je onder andere tips om de bereikbaarheid van 1-1-2 te vergroten.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »