Logo VRUBrandweer

Blijf uit de rook

rookAls er een brand is in de buurt, hoor je vaak: "Blijf uit de rook, sluit ramen en deuren en schakel je ventilatiesysteem uit." Hoe gevaarlijk is rook eigenlijk en wat moet je doen als je gezondheidsklachten hebt?

 

Wat is rook eigenlijk?
Veel mensen denken dat rook van een brand met chemische stoffen veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Een begrijpelijke gedachte, maar het verschil is vaak klein. Alle rook is in meer of mindere mate schadelijk. Schone rook bestaat niet. Ook rook die niet van een brand komt, bevat giftige stoffen. Bij het verbranden van chemische stoffen, afval, papier, schoon hout, kaarsen, wierook, tabak of tuinafval komen in alle gevallen chemische stoffen vrij. DIt geldt ook voor de rook van een barbecue.

 

Hoe kan ik uit de rook blijven?

Rook van brand is per definitie ongezond. Probeer daarom altijd te voorkomen dat je onnodig rook inademt.

  • Als de rook bij je huis komt, sluit dan ramen, deuren en roosters en schakel indien mogelijk de mechanische ventilatie uit. Als de rook weer weg is, ventileer dan goed door alles open te zetten.
  • Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Zoek dan een plek op in je omgeving waar je geen last hebt van de rook. Ga dus nooit kijken bij een brand.
  • Vertel mensen in je omgeving om uit de rook te blijven en help hen daar indien nodig bij.
  • Als het niet lukt uit om de rook te blijven, span je dan zo min mogelijk in. Bij meer inspanning adem je meer lucht in en dus ook rook.

 

Hoe verwijder ik roetdeeltjes?

Bij brand kan een deel van de rook neerslaan in de vorm van roet. Deze roetdeeltjes kunnen schadelijk zijn als je ze inslikt of als ze terechtkomen in de voedselketen. De GGD Regio Utrecht legt op haar website uit hoe je roetdeeltjes zelf kunt verwijderen, en wat je moet doen met roetdeeltjes op gewassen uit de tuin of bijvoorbeeld in de zandbak.

 

Wat moet ik doen als ik gezondheidsklachten heb?

De directe gevolgen van het inademen van kleine hoeveelheden rook zijn geprikkelde ogen, neus, keel en luchtwegen. Dit kan dan leiden tot tranen en hoesten. De GGD Regio Utrecht geeft op haar website advies over wat je moet doen als je gezondheidsklachten hebt.

 

 

 

 

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »