Logo VRUBrandweer

NL-Alert

images/Beeld%20vast/nl_alert.pngNL-Alert is een aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon. Als je je in een rampgebied bevindt en je hebt je mobiel ingesteld op NL-Alert, dan ontvang je een tekstbericht. Hierin staat precies wat er aan de hand is. En wat je het beste kunt doen.

 

NL-Alert
Als de sirene gaat tijdens een noodsituatie moet je naar binnen en ramen en deuren sluiten. Je weet dan echter niet precies wat er is gebeurd. Daarom is er nu NL-Alert. Dit is een aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon. Stel, er breekt een grote brand uit waarbij veel rook vrijkomt. Als je je in een rampgebied bevindt en je hebt je mobiel ingesteld op NL-Alert, dan ontvang je een tekstbericht. Hierin staat precies wat er aan de hand is. En wat je het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.

Hoe werkt NL-Alert?
Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) ramp uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving van de noodsituatie. Het bericht bereikt de mobiele telefoons binnen enkele seconden. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de providers. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Het is volledig anoniem en helemaal gratis. De meldkamer van Veiligheidsregio Utrecht verzendt het NL-Alert bericht, maar de systemen zijn eigendom van de landelijke overheid en worden in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie getest en onderhouden. Heb je hier vragen over, dan kun je terecht bij het NCTV. Wil je weten of je telefoon geschikt is? Ga dan naar www.nl-alert.nl.

 

Voorbereiden op ramp of crisis
Wil je je voorbereiden op een ramp of crisis? Bezoek dan www.denkvooruit.nl.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »