Logo VRUBrandweer

Ontruimen in het klein

ehbo 11

Een table-top ontruimingsoefening is een simulatie van een ontruiming. Aan de hand van een casus wordt 'op tafel' een ontruimingbnagespeeld. De oefening kan zowel met alleen bedrijfshulpverleners als met medewerkers worden gedaan.

 

De oefening
Bij de oefening wordt gebruik gemaakt van een plattegrond van (een afdeling van) de organisatie. Hierop kan met behulp van bijvoorbeeld LEGO-onderdelen aangegeven worden waar mensen in bed liggen, rolstoelen of tafels staan etc.

 

Waar is de nooduitgang?
Bij aanvang van de oefening wordt met elkaar besproken waar de nooduitgangen zijn, de brandhaspels en/of -blussers hangen, de brandmelder hangt en waar de verzamelplaats is. Dit kan bijvoorbeeld door kaartjes met pictogrammen neer te leggen op de plattegrond.

 

Wat doe je als...?
Vervolgens krijgt elke medewerker een (LEGO)poppetje dat hem/haar vertegenwoordigt en wordt de casus voorgelegd. Elke medewerker zet zijn/haar poppetje op de (werk)plek waar hij/zij op het moment in de casus logischerwijs is. De medewerkers geven vervolgens aan wat ze denken te moeten doen bij een ontruiming.

Afhankelijk van de grootte van de groep duurt een oefening ongeveer 30 - 60 minuten.

 

Videovoorbeeld

 

Materiaal

Poppetjes (LEGO, playmobil), pionnen of ander materiaal dat de medewerkers, de bhv-organisatie en/of brandweer-, politie- of ambulancepersoneel vertegenwoordigt.Materiaal dat voorwerpen rolstoelen, bedden, tafels etc. vertegenwoordigt.Eventueel pictogrammen van brandhaspels, nooduitgangen etc.Een uitvergroting van de plattegrond van de betreffende afdeling.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »