Logo VRUBrandweer

Voorbeeldcasussen

ehbo 10

De volgende casussen kun je als voorbeeld gebruiken om aan de situatie van je organisatie aan te passen.

 1. Nachtelijke ontruiming in een hotel
  Het is winter en er ligt buiten behoorlijk veel sneeuw. Midden in de nacht gaat het brandalarm. Er blijkt in één van de hotelkamers een brand te zijn ontstaan die zich snel verspreidt. Het is niet duidelijk of er nog mensen in de brandende kamers zijn. De betreffende kamer bevindt zich op de eerste verdieping van het hotel. De meeste kamers van het hotel zijn bezet.
 2. Ontruiming kantoor
  Het is lunchtijd. Een aantal medewerkers is in de kantine aan het lunchen, een aantal is nog achter het bureau aan het werk. Er zijn deze dag twee vergaderingen in het pand waarbij een groot aantal niet-medewerkers aanwezig zijn. Op de begane grond van het pand ontstaat kortsluiting, de meterkast vat vlam.
 3. Ontruiming verzorgingstehuis
  Het is begin van de ochtend. De meeste bewoners zijn nog op hun kamer aan het ontbijten of worden geholpen met douchen en aankleden. In de keuken zijn een aantal medewerkers aan het werk die een gaslucht waarnemen. De lucht wordt steeds sterker en het vermoeden is dat er flink gas lekt in de keuken.
 4. Ontruiming school
  Tijdens de leswisseling komt er uit het scheikundelokaal op de eerste verdieping een grote klap. Ter voorbereiding op de volgende les mengde de docent vast twee verschillende stoffen met elkaar. Deze veroorzaakten een reactie waardoor er brand ontstaat in het lokaal. De docent tracht de brand te blussen met de aanwezige brandslanghaspel en loopt tijdens deze blusactie brandwonden op. De brandende vloeistof verspreidt zich in rap tempo door het lokaal. In verband met de leswisseling zijn er tijdens het voorval geen leerlingen in het lokaal. Wel bevinden zich veel leerlingen in de gangen van het schoolgebouw.

Vragen bij de casussen

 • Waar is de opvangplaats en waar hangen de brandhaspels en -blussers?
 • Via welke weg kom je het snelst en veilig naar buiten?
 • Hoe laat je je werkruimte achter?
 • Zorg je alleen voor uzelf of neem je ook andere mensen mee naar buiten?
 • Wie zet de ontruiming in gang en hoe gebeurt dat?
 • Hoe en wie (medewerkers, brandweer, politie) wordt er gealarmeerd en wie doet dat ?
 • Wie is er bedrijfshulpverlener binnen je organisatie / afdeling?
 • Wat doe je op het moment dat er een ontruimingsalarm wordt gegeven?
 • Wat doe je als de brandweer, politie of ambulance arriveert?
 • Wat doe je als tussentijds blijkt dat de situatie erger of juist minder erg wordt?

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »