Logo VRUBrandweer

Voertuigen en materieel

 
21258042Tankautospuit
Het voertuig dat iedereen herkent als een brandweerauto noemen we een 'tankautospuit', ook wel TS of TAS genoemd. Elke kazerne heeft er tenminste één, waarmee gemiddeld zes brandweermensen uitrukken. Deze gemiddelde ploeg bestaat uit een bevelvoerder, een chauffeur, een aanvalsploeg (2 personen) en een waterploeg (2 personen). In onze regio rukken we op sommige plekken ook uit met minder personen op een tankautospuit, maar alleen bij kleine incidenten waar minder mensen voor nodig zijn. Voor meer informatie over de standaardbepakking van een tankautospuit, zie het BrandweerKennisNet.
 
Redvoertuigen
Met een redvoertuig (autoladder en hoogwerker) redden we mensen van hogere verdiepingen bij brand. Maar we gebruiken ze ook bij medische transporten, om mensen of dieren uit het water of van het ijs te redden, en om van bovenaf te blussen of te verkennen.
 
Hulpverleningsvoertuigen
Een hulpverleningsvoertuig heeft speciale reddingsmaterialen, zoals hydraulische scharen en breekijzer, voor verkeersongevallen en grotere inzetten.
 
Overige voertuigen
En dan zijn er nog speciale voertuigen, zoals schuimbluswagens, tankwagens, adembeschermingswagens, duikwagens, meetwagens, verbindings/commandowagens, voertuigen voor de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen, voertuigen voor natuurbrandbestrijding enz.
 
Brandkranen
In een tankautospuit zit niet genoeg water voor een grote brand. Daarom hebben we in onze regio overal brandkranen, waar we onze slangen aan kunnen sluiten op het drinkwater. In het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug zijn extra waterputten geslagen, zodat we nooit zonder water komen te staan bij het blussen van een natuurbrand.
 
Beschermende kleding
Brandweermensen dragen speciale pakken en een helm, om hen te beschermen tegen vuur, hitte, vocht, koude en de meeste giftige stoffen. Daarnaast hebben we nog aparte kleding die bescherming biedt tegen bepaalde giftige of bijtende stoffen.
 
Ademluchttoestellen
Rook is giftig. Daarom dragen we ademluchttoestellen, die  bestaan uit een gelaatsstuk en twee luchtflessen.
 
Communicatiemiddelen
In een gebouw waar brand is zie je bijna niets door de rookontwikkeling. Voor de veiligheid zijn we daarom altijd met z'n tweeën als we ergens naar binnen gaan, en beschikken we over goede communicatiemiddelen. In Nederland zijn alle hulpverleningsdiensten aangesloten op één netwerk: C2000. Kijk voor meer informatie op de website van C2000.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »