Logo VRUBrandweer

Brandveiligheid thuis

Een gemiddelde huiskamer staat binnen 3 tot 4 minuten geheel in brand. Het is daarom van groot belang dat mensen in staat zijn zichzelf in hun omgeving in veiligheid te brengen in die cruciale minuten voordat de brandweer aankomt. Zorg daarom voor rookmelders en blusmiddelen, oefen met je familie of huisgenoten een vluchtplan, en doe de brandveiligheidcheck. Zo weet je zeker dat u voorbereid bent op brand.

Video_plaatje.png

Brandgevaarlijke batterijen

Li-ion batterijen worden steeds meer gebruikt. Ze zitten onder meer in telefoons en in powerbanks, maar ook in elektrische fietsen en in speelgoed als hoverboards. Hoewel deze apparaten nuttig of leuk zijn, is het belangrijk er juist mee om te gaan.

Lees meer

Veilig thuis

Het kan iedereen overkomen: brand in huis. De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken.

Lees meer

Voorkom schoorsteenbrand

Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. De oorzaak is meestal een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Lees er hier meer over.

 

Lees meer

Veilig koken

Veel branden en ongelukken ontstaan in de keuken. Let daarom altijd goed op bij het koken. De onderstaande tips kunnen helpen bij het brandveilig gebruik van de keuken.

Lees meer

Veilig wonen voor ouderen

Bent je wat ouder en woon je zelfstandig? Dan is het goed om extra voorzichtig te zijn. Zeker als je misschien wat minder mobiel bent.

Lees meer

Veilig op kamers

Als je op kamers gaat wonen, denk je niet meteen aan brand. Toch is het goed om er bij stil te staan. Helaas zijn studentenhuizen lang niet altijd brandveilig. Voor een deel ligt de verantwoordelijkheid bij de beheerder of eigenaar. Maar ook als bewoner kun je veel doen aan brandveiligheid. Vaak met weinig kosten en inspanning.

Lees meer

Rookmelders

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Rook is giftig. Als je slaapt, slaapt jouw neus ook en ruik je dus niets. Door de rook raak je al snel bewusteloos.

Lees meer

Subcategorieën

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »