Logo VRUBrandweer

Blusmiddelen

fotograaf chrissudermanWaarom een blusmiddel?
Je kunt een beginnend brandje vaak zelf nog blussen, als je de juiste blusmiddelen in huis hebt. Maar stop op tijd met je bluspoging, want het is belangrijker om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. En bel altijd 1-1-2, je weet niet of de brand controleerbaar blijft. Bedenk ook dat rook altijd giftig is. Rook inademen is dus levensgevaarlijk!

Water 
Meestal heb je aan water genoeg om een beginnend brandje te blussen. Let op! Blus een brand van olie of vet, of een elektrisch apparaat nooit met water!

Brandblusser 
Er zijn verschillende soorten brandblussers. Laat de blusser tenminste één maal per twee jaar controleren. Zo weet je zeker dat deze ook echt werkt als je hem nodig hebt. Je kunt met een brandblusser niet zo lang blussen. Ga daarom zo dicht mogelijk naar de brandhaard toe, zo lang het veilig voor u is. Het werkt het beste als je met korte stoten spuit, anders is de bus snel leeg. Richt niet op de vlammen, maar op het materiaal dat in brand staat.

  • Schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Ze veroorzaken bij het blussen verder nauwelijks schade en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
  • Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen. En ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Het poeder is droog, zodat de bus niet roest en ze zijn relatief goedkoop. Het poeder kan echter wel gaan klonteren. Dit kun je voorkomen door de blusser af en toe even om te keren. Het poeder geeft veel schade aan elektronische apparatuur en is moeilijk op te ruimen. Hiervoor kun je het beste een industriële stofzuiger gebruiken. Gebruik vooral geen water!
  • Kooldioxideblussers kun je ook gebruiken voor elektriciteitsbranden. Je herkent ze aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Deze blusser is minder geschikt voor huis-, tuin-, en keukengebruik, omdat je er wel goed mee om moet kunnen gaan. Het uiteinde van de koker wordt zeer koud (-80°C), zodat je derdegraads brandwonden kunt oplopen. Houd de blusser daarom altijd aan het handvat vast. Dit type blussers laten geen reststoffen achter en zijn daarom geschikt voor het blussen van elektronische apparatuur. Vooral in een kleine ruimte zorgt de blusser echter voor verstikkingsgevaar, omdat de CO2 de zuurstof verdrijft.

Blusdeken 
Een blusdeken is een deken van moeilijk brandbaar materiaal. Het is een handig blusmiddel wanneer kleding van een persoon in brand raakt, bij een beginnende brand door een omgevallen kaars of een beginnende brand in een prullenbak. Zo gebruik je de blusdeken: wikkel de deken rond je handen, leg hem op de brandhaard of wikkel hem om het slachtoffer. Als je hem om een slachtoffer wikkelt, begin dat bij het hoofd en de hals, zodat rook en vlammen niet bij het gezicht kunnen komen. Gooi de deken na gebruik weg.
Let op: gebruik de blusdeken niet bij branden groter dan een voetbal of bij vlam in de pan. Doe bij vlam in de pan het volgende:
  • Bedek, indien mogelijk, je handen / trek ovenhandschoenen aan
  • Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan (plaats de deksel of pan van je af)
  • Zet de warmtebron uit
  • Doe de afzuigkap uit
  • Laat de pan met de deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld (tenminste een uur)
  • Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »