Logo VRUBrandweer

Pas op: ook uw batterijen zijn brandgevaarlijk!

Hoewel het niet uw eerste gedachte zal zijn wanneer u uw telefoon aan de lader legt,

of de batterijen in het speelgoed van uw dochter of zoontje herlaadt, 

Afbeelding batterijen verkleindkan het verkeerd gebruiken van batterijen ontzettend gevaarlijk zijn. Een bepaald type batterij kan namelijk heel erg warm worden en daardoor vlam vatten. 

 

We hebben het hier over zogenoemde Li-ion batterijen. Dit type batterij wordt steeds vaker gebruikt en zit onder meer in telefoons, laptops, powerbanks, maar ook in elektrische fietsen en speelgoed als hoverboards. Grote kans dus dat er zich op dit moment een Li-ion batterij bij u binnen handbereik ligt.

 

Hoe ontstaat brand door batterijen?

Er zijn verschillende oorzaken voor brand door batterijen:

  • Einde van de levensduur van de batterij waardoor deze instabiel wordt.
  • Mechanische beschadigingen, bijvoorbeeld door vallen. Deze zijn vaak niet aan de buitenkant zichtbaar.
  • Door het (over)laden van batterijen, bijvoorbeeld door het gebruik van ondeugdelijke opladers.

 

Hoe zit het met uw batterijen? Zijn de batterijen die u op dit moment gebruikt eigenlijk wel veilig? Zo niet: loop geen onnodig risico op brand en vervang uw batterij.

 

 

Voorkom brand door batterijen met deze 5 tips

Het risico op brand met li-on batterijen is groter dan u wellicht denkt. De hoeveelheid energie in een batterij is zo groot dat het bij een defect binnen enkele seconden tot metershoge vlammen kan leiden. Dat is geen fijne gedachte, wanneer u naast uw telefoon slaapt.

 

Gelukkig kunt u het risico op een ramp als deze aanzienlijk verminderen. Hoe? De brandweer geeft 5 tips:

 

  • Gebruik alleen opladers die bij het product geleverd zijn. Niet-originele laders kunnen gebreken hebben door gebruik van verkeerde elektronische componenten of constructiefouten in de adapter.
  • Ook originele laders kunnen (te) warm worden. Zorg dat de hitte altijd weg kan en laad altijd op een niet-brandbare ondergrond. Door op te laden in een omgeving met weinig brandbaar materiaal zorg je ervoor dat eventuele brandontwikkeling beperkt blijft.
  • Wanneer een batterij begint op te bollen en warm wordt, is dit een indicatie voor brand. Dompel een warme, bolle batterij direct in water. Dit kan brand voorkomen. Vervolgens dient de batterij verantwoord te worden afgevoerd.
  • Een rookmelder kan je op tijd waarschuwen bij gevaar. Plaats in ieder geval rookmelders in de ruimte(s) waar je je apparaten oplaadt en in je vluchtweg.
  • Bewaar alleen batterijen met een capaciteit van minder dan 30%. De kans op ontbranding is dan het kleinst.

 

Nu u weet hoe u om moet gaan met gevaarlijke batterijen kunt u de kans op brand door batterijen verkleinen, maar hoe zit het eigenlijk met de rest van uw huis? Hoe brandveilig is uw woning op dit moment? Lees er meer over in de folder Brandveilig wonen.

 

Risicoproduct: hoverboards

Bent u of is iemand in uw gezin in het bezit van een hoverboard? Dan is deze informatie extra belangrijk voor u. In Nederland zijn meerdere gevallen bekend van hoverboards die in brand zijn geraakt. Bij gebruik zijn hoverboards kwetsbaar voor beschadigingen, waardoor de batterij instabiel kan worden.

 

De Voedsel- en Warenautoriteit doet momenteel onderzoek naar het ontstaan van deze branden, de technische eisen die brand moeten voorkomen en of de hoverboards op de Nederlandse markt aan deze eisen voldoen.

 

Totdat deze onderzoeken uitsluitsel bieden, adviseren wij u om voorzichtig te zijn. Denk goed na over waar u het hoverboard van uw kind oplaadt. Wanneer een brand in de woon- of slaapkamer ontstaat kan dit snel tot ernstige gevolgen leiden. Laad het board dus altijd op een veilige plaats op!

 

Risicoproduct: onofficiële telefoonladers

Gebruikt u een onoriginele oplader voor uw telefoon? Na het kijken van het onderstaande filmpje waarschijnlijk niet meer:

 

 

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »