Logo VRUBrandweer

Brandveilige kleding

fotograaf lariviereGeen enkel kledingstuk is onbrandbaar, behalve speciale kleding van bijvoorbeeld de brandweer. Plantaardige vezels (bijvoorbeeld katoen) zijn gemakkelijker ontvlambaar dan dierlijke vezels (bijvoorbeeld wol). Bovendien kunnen de vlammen zich makkelijk verspreiden over het hele kledingstuk. Synthetische vezels (bijvoorbeeld polyester) zijn juist moeilijk ontvlambaar, maar smelten bij contact met vuur en de smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken. Een kledingstuk dat is samengesteld uit een combinatie van plantaardige en synthetische vezels heeft beide eigenschappen in zich.

Bewust omgaan met vuur en kleding
Bij risicovolle bezigheden en klusjes in en om het huis kun je de veiligheid verhogen door rekening te houden met het soort kleding dat je draagt. Het beste is nauwsluitende kleding, géén wijdvallende mouwen en kleding die dicht geweven en niet harig of pluizig is. Voor bescherming bij klusjes is er bovendien speciale werkkleding te koop.

Wat te doen als het toch mis gaat?
Wanneer je kleding toch in brand staat, probeer dan nooit in paniek te raken, hoe moeilijk dat ook is. Blijf kalm en ga nóóit rennen, want dat wakkert de vlammen alleen maar aan!

Wat je verder wel en niet moet doen:

  • Doof de vlammen. Dit kan met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken. Scherm meteen het gezicht van het slachtoffer af!
  • Begin direct met het koelen van de wond. Koel bij voorkeur met zacht stromend en lauw kraanwater. Als dit niet bij de hand is, kun je ook koelen met slootwater of natte doeken. Het is altijd beter om met iets te koelen dan niet te koelen.
  • Koel ten minste vijf minuten. Langer is beter, maar let wel op dat het slachtoffer niet onderkoelt.
  • Verwijder tijdens het koelen alleen die kleding die niet aan de huid is gekleefd.
  • Waarschuw onmiddelijk een arts als er blaren zijn of als de huid er aangetast uitziet.
  • Bedek de brandwonden met steriel verband. Bij grotere brandwonden met een schone doek of een schoon laken.
  • Smeer nooit iets op de brandwond.
  • Zorg dat het slachtoffer zittend wordt vervoerd. Het hoofd moet altijd hoger zijn dan de rest van het lichaam in verband met mogelijke vochtophoping.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »