Logo VRUBrandweer

Feestversiering

fotograaf joycepedersenKaarsen, slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen bepalen mede hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn en dat je bij het ophangen van de versieringen de voorschriften in de gaten houdt.


Voorschriften
Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Het is je eigen verantwoordelijkheid om versieringen aan te schaffen en op te hangen die brandveilig zijn. Bij twijfel kun je de versieringen beter niet aanschaffen. Versiering moet minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie. Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

Hoe herkent u brandveilige versiering?
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Bereikbaarheid
Bij het versieren van straten en buurten, moet je rekening houden met de bereikbaarheid van je straat of buurt voor brandweer en ambulance. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de 'openbare weg':

  • Versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen.
  • Versieringen boven de weg moeten breder zijn dan 3.5 meter; dan kunnen vuilnisauto's en de auto's van de hulpdiensten er door.
  • Denk er ook aan dat je de brandkranen vrijhoudt. Deze brandkranen liggen meestal in het trottoir en zijn afgesloten met een ijzeren deksel met als opschrift 'brandkraan' of 'hydrant'. Ze zijn ook wel aangeduid met een bordje op de gevel of op een ander object in de buurt.


Doe de brandproef!
Je kunt de brandveiligheid van versieringen met een eenvoudige proef zelf testen. Daarbij ga je als volgt te werk.

  • Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
  • Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster minimaal vijf seconden in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer.
  • Houd het monster daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang en let op dat je je niet brandt.
  • Neem de vlam weg na vijf seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat.


Het materiaal is brandveilig als:

  • Tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen (al of niet brandend of druipend)
  • Tijdens de verhitting geen roetvlokken vrijkomen
  • Het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt en maximaal 60 seconden nagloeit

Brandproef

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »