Logo VRUBrandweer

Gebruik elektrische apparaten veilig

 

images/Beeld%20vast/fotograaf_jasjagpal.pngZo'n zesduizend keer per jaar rukt de brandweer uit voor brand in een woning. Onvoorzichtig gebruik van (oude) apparatuur is hiervan een van de belangrijkste oorzaken. Lees hier tips over het gebruik van apparaten.

 

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. ls de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Let vooral op apparaten die een ventilator hebben om oververhitting te voorkomen, of waarin lucht wordt aangejaagd. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventila­torkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als je ze schoonhoudt.

Zet apparaten liever uit dan op stand-by
Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnenin het apparaat heet. Dat geldt voor bijvoorbeeld de hard drive van je computer of onderdelen van je televisietoestel. Als het apparaat op stand-by (de slaapstand) staat, blijven die onderdelen warm. De warmte kan in combinatie met stof binnenin het toestel brand veroorzaken. Bij moderne televisietoestellen is dit gevaar minder groot, maar ook een plasma- of lcd-televisie kun je beter helemaal uitzetten. Video- en geluidsapparatuur kun je meestal niet helemaal uitschakelen, maar bij dit soort apparaten is de kans op brand ook zeer laag. Met het uitschakelen van uw apparatuur bespaar je ook nog eens energie.

Sluit elektrische apparaten verstandig aan
Als je voor een apparaat een kabelhaspel gebruikt, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden, en als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan. Grote stroomverbruikers zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes kun je beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten dan op een kabelhaspel of stekkerdoos. Zo voorkom je overbelasting, kortsluiting en de kans op brand.

Reinig de filters van de wasdroger
Van alle elektrische apparaten veroorzaken wasdrogers het vaakst brand. Zorg dat de droger niet oververhit kan raken. Dat doe je door de filters en eventueel de luchtafvoerslang te reinigen. Laat eens in de vijf jaar een vakman de hele droger van binnen schoonmaken. Tot slot: laat de wasdroger niet draaien als je niet thuis bent.

Geef halogeenverlichting de ruimte
Halogeenspotjes (zelfs met lampjes van twaalf volt) kunnen lelijke schroeiplekken veroorzaken. Zet ze daarom niet te dicht bij gordijnen en meubels. Als die langdurig worden verhit, kunnen ze plotseling in brand vliegen. Ook als je halogeenverlichting hebt ingebouwd in een verlaagd plafond, moet de warmte goed weg kunnen. Er moet dus voldoende ruimte zijn tussen het plafond en het verlaagde plafond. Informeer bij de aanschaf van inbouwspots naar de veiligheid.

Reinig het filter van de afzuigkap
Maak minimaal eens per drie maanden het vetfilter in de afzuigkap schoon of vervang het. Het vet in de filter kan vlam vatten als je veel kookt of als de vlam in de pan slaat. Menige keuken is op die manier volledig uitgebrand.

Test de elektrische deken
Als een elektrische deken de hele zomer in een kast heeft gelegen, kan de bedrading beschadigd zijn. Daardoor kan kortsluiting en brand ontstaan. Vouw een elektrische deken voor gebruik helemaal uit en volg de gebruiksaanwijzing.

Magnetron
Gebruik de magnetron alleen voor voedsel en drank. Probeer geen spullen te verwarmen of te drogen in de magnetron. Let ook op de bereidingstijd van voedsel. Als je de magnetron instelt op enkele minuten in plaats van enkele seconden, kan brand ontstaan.

Inbouwapparatuur
Denk aan ventilatie voor inbouwapparatuur. De warmte die inbouwapparaten afgeven, moet weg kunnen. Denk aan een tv, versterker, modem, computer, oven, magnetron en halogeenspotjes.

Meer informatie
Doe een brandveiligheidscheck en kom er achter waar je thuis het meeste risico op brand loopt.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »