Logo VRUBrandweer

Veilig koken

Veel branden en ongelukken ontstaan in de keuken. Let daarom altijd goed op bij het koken. De onderstaande tips kunnen helpen bij het brandveilig gebruik van de keuken.

 

Tips

Vlam in de pan

- Laat de pan tijdens het koken niet onbewaakt. Blijf liefst in de keuken of blijf niet te lang weg.
- Gebruik een kookwekker en neem deze bij het verlaten van de keuken mee.
- Houd brandbare materialen zoals pannenlappen, keuken- en theedoeken op veilige afstand van het fornuis.
- Doe na het koken meteen het gas of de elektriciteit uit.
- Maak de afzuigkap regelmatig schoon door de roosters te ontvetten en de filters te vervangen/ minimaal eens in de drie maanden schoon te maken. Anders kan bij vlam in de pan of een steekvlam de hele afzuigkap in brand vliegen.

- Houd altijd een bijpassende deksel bij de hand, zo kan je een 'vlam in de pan' meteen doven.

 

Vlam in de pan

Veel keukenbranden beginnen met ‘vlam in de pan'. Zodra de pannen verwarmd worden, is er kans op oververhitting. Wanneer het eten in de pan droogkookt (zo lang heeft gekookt dat alle vocht eruit is) of het vet in de pan te heet wordt, kan zomaar brand ontstaan. Veel mensen denken dat ‘vlam in de pan' alleen kan gebeuren op een gasfornuis. Dat is niet zo. Het kan ook gebeuren op een elektrische kookplaat. Er zijn verschillende producten te koop die je waarschuwen als pannen te lang op het vuur staan.

 

Wat moet je doen bij vlam in de pan:
- Blus een vlam in de pan nooit met water! Dit kan namelijk een enorme steekvlam tot gevolg hebben. Schuif in plaats daarvan een deksel van je af over de pan heen.
- Zet de warmtebron en de afzuigkap direct uit.
- Laat de pan minstens een half uur staan totdat deze helemaal is afgekoeld.

 

Gebruik geen blusdeken voor het blussen van olie- en vetbranden. Uit onderzoek blijkt dat veel blusdekens vlam vatten bij een dergelijke brand. Blusdekens zijn wel geschikt voor het blussen van andere brandjes tot de grootte van een voetbal.

 

Meer informatie

Voor meer informatie, bekijk de folder Brandveilig Wonen en dit filmpje.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »