Logo VRUBrandweer

Veilig op kamers

images/Beeld%20vast/fotograf_fritsdejong.jpgAls je op kamers gaat wonen, denk je niet meteen aan brand. Toch is het goed om er bij stil te staan. Helaas zijn studentenhuizen lang niet altijd brandveilig. Voor een deel ligt de verantwoordelijkheid bij de beheerder of eigenaar. Maar ook als bewoner kun je veel doen aan brandveiligheid. Vaak met weinig kosten en inspanning.
Tips

 • Hang een rookmelder op. Een rookmelder kan je leven redden! Een rookmelder is te koop bij bouwmarkten en warenhuizen. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Je wordt dus niet wakker van de rooklucht. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel bewusteloos. Vaak al binnen enkele minuten. Een rookmelder waarschuwt je met een luid alarm.
 • Maak een vluchtplan. Wat doe je als er brand uitbreekt? Kun je wel snel genoeg het huis uit komen? Maak samen met je huisgenoten een vluchtplan.
 • Houd vluchtroutes vrij. Zorg dat de vluchtroutes nooit gebarricadeerd zijn met fietsen, vuilniszakken of wat dan ook.
 • Rook nooit in bed. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand met een brandende sigaret in slaap valt.
 • Geen peuken in de prullenbak. Gooi nooit de asbak leeg in de prullenbak, voordat je zeker weet dat alle peuken zijn gedoofd.
 • Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen. Je loopt dan het risico dat het wasgoed te heet wordt en vlam vat.
 • Gebruik geen driewegstekkers. Een driewegstekker lijkt makkelijk: je plugt hem rechtstreeks in het stopcontact en je kunt er drie apparaten op aansluiten. Ze raken echter al snel overbelast, waardoor kortsluiting ontstaat.
 • Laat je tv niet op stand-by staan. Een tv die stand-by staat, trekt stof aan. Dat kan kortsluiting veroorzaken. Schakel de tv dus uit als je er niet naar kijkt. Het kost bovendien minder energie.


Vlam in de pan?
Blus een vlam in de pan NOOIT met water!. Dat maakt het alleen maar erger. Ga ook NOOIT met deze pan lopen! Vlam in de pan ontstaat door oververhitting. Dat kan zowel op een gastoestel als op een elektrische kookplaat. Wat je moet doen bij een vlam in de pan:

 • Zet onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit.
 • Schuif het deksel van je af, over de pan. Laat deze zitten tot de vlam uit is.
 • Of gebruik een blusdeken: wikkel de bovenrand van de deken om je handen en leg hem over de pan.


Meer informatie
Voor meer informatie, lees de brochure 'Brandveilig wonen' of doe een (online) brandveiligheidscheck.

Kijk ook op de site www.heetinhuis.nl van de Landelijke studentenvakbond (LSvB) voor games en tips!

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »